İdam fermanını 105 yıl önce yırtıp attı

Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarının İdam Fermanlarıyla Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekiler, Milli Mücadele’yi kazanırken boyunlarındaki idam fermanlarıyla karşı karşıya kaldılar. Padişah Vahdettin, toplamda dört ayrı idam kararını onayladı. 11 Mayıs 1920’de, tam 105 yıl önce, Atatürk için idam kararı veren Vahdettin, 24 Mayıs’ta bu kararı resmi olarak onayladı.

25 Nisan 1920’de Ali Kemal, “İdam! İdam!” diye bağıran bir yazı yazarak “Ankara’daki haydutlar” olarak nitelendirdiği “millicilerin” idamını talep etti.

‘Mustafa Kemal Efendi’

Saray mahkemesi, Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki 1 numaralı Divan-ı Harp’te, 11 Mayıs 1920’de Mustafa Kemal Paşa ve bazı arkadaşlarının idamına ve mallarının haczedilmesine karar verdi. Suçlamalar arasında, Kuvayı Milliye adı altında “fitne ve fesat” çıkarmak, bunu teşvik etmek, anayasaya aykırı olarak halktan zorla para ve asker toplamak, isteklerine uymayanlara işkence yapmak ve ülkeyi yıkmaya kalkışmak yer alıyordu. İdam kararında Mustafa Kemal Paşa için “Üçüncü Orduyu Hümayun Müfettişliği’nden ayrılmış ve askerliği bırakmış Selanikli Mustafa Kemal Efendi” ifadesi kullanılıyordu. Mustafa Kemal Paşa, askerlikten istifa etmiş olmasına rağmen idam kararında “askerlikten çıkarıldığı” belirtiliyor ve Mustafa Kemal için “paşa” değil, “efendi” deniliyordu.

24 Mayıs’ta Onaylandı

Mustafa Kemal Paşa’ya idam cezası verilen diğer isimler arasında eski 27. Fırka Komutanı İstanbullu Kara Vasıf Bey, eski 20. Kolordu Komutanı Salacaklı Ali Fuat Paşa, eski Ankara Mebusu ve Washington Sefiri Midillili Alfred Rüstem Bey, eski Sağlık Müdürü İstanbullu Dr. Adanan Bey, eski Darülfünun Batı Edebiyatı Öğretmeni İstanbullu Halide Edip Hanım da bulunmaktaydı.

Alemdar gazetesi, bu haberi “Mustafa Kemal ve Hampalarının İdam Kararı” başlığıyla duyurdu. Padişah Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının idam kararını 24 Mayıs 1920’de onayladı. Bu kararların ve haklarındaki infaz hükümlerinin halka duyurulmasıyla Anadolu’da Milli Mücadele’ye karşı iç isyanlar başladı. Bir taraftan düşman işgali devam ederken diğer taraftan iç savaş patlak verdi. İşte Atatürk, bu zorlu koşullarda 1920’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek millete öncülük etti ve zaferler elde etti.

Related Posts

Erdoğan’dan ‘CHP kurultayı’ açıklaması: ‘Şeriatın kestiği parmak…’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan partisinin il başkanlarına seslendiği konuşmasında teşkilatlara “Bu yaz mevsimi mevsimlerden bir mevsim olmayacak. Çok çalışacağız, kapı kapı dolaşacağız” dedi. Erdoğan, CHP kurultayı için ise “Davanın tüm tarafları CHP’lilerden oluşuyor. Bu kavga güreşinin, bu bilek güreşinin hiçbir yerinde yokuz” iddiasında bulundu.

İran, ABD ile müzakere masasına dönecek

İran, ABD ile yeni bir nükleer müzakereye yeşil ışık yaktı ancak Dışişleri Bakanı Arakçi, bunun için Washington’dan askeri saldırı olmayacağına dair garanti istedi. Arakçi, diplomasinin hâlâ bir seçenek olduğunu vurguladı.

AKP’den kuvvet komutanlarının hizmet süresinin uzatılmasına ilişkin kanun teklifi

AKP’den kuvvet komutanlarının hizmet süresinin uzatılmasına ilişkin kanun teklifi

Son Dakika… Gözler Kurultay davasında: CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’dan önemli açıklama

Son dakika haberi… Türkiye’nin gözü Ankara’ya çevrildi. CHP kurultay davası başladı. Duruşma öncesi CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yemen’in “Zülfükarı” var

Yemen’deki Husiler, geçtiğimiz Cumartesi günü İsrail’in Biraat şehrine doğru “Zülfikar” isimli balistik bir füze fırlattıklarını açıkladı. Hedefi hassas bir şekilde vurduklarını öne süren Husilere karşılık, İsrail ordusu füzenin hava sahasında …

DEM Parti’den gerici isyancı Şeyh Sait için ‘iade-i itibar’ çağrısı

DEM Parti, Cumhuriyet’e karşı şeriat isteğiyle isyan başlatmasının ardından 1925’te idam edilen Şeyh Sait için iade-i itibar istedi.