İdam fermanını 105 yıl önce yırtıp attı

Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarının İdam Fermanlarıyla Milli Mücadele

Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekiler, Milli Mücadele’yi kazanırken boyunlarındaki idam fermanlarıyla karşı karşıya kaldılar. Padişah Vahdettin, toplamda dört ayrı idam kararını onayladı. 11 Mayıs 1920’de, tam 105 yıl önce, Atatürk için idam kararı veren Vahdettin, 24 Mayıs’ta bu kararı resmi olarak onayladı.

25 Nisan 1920’de Ali Kemal, “İdam! İdam!” diye bağıran bir yazı yazarak “Ankara’daki haydutlar” olarak nitelendirdiği “millicilerin” idamını talep etti.

‘Mustafa Kemal Efendi’

Saray mahkemesi, Nemrut Mustafa Paşa başkanlığındaki 1 numaralı Divan-ı Harp’te, 11 Mayıs 1920’de Mustafa Kemal Paşa ve bazı arkadaşlarının idamına ve mallarının haczedilmesine karar verdi. Suçlamalar arasında, Kuvayı Milliye adı altında “fitne ve fesat” çıkarmak, bunu teşvik etmek, anayasaya aykırı olarak halktan zorla para ve asker toplamak, isteklerine uymayanlara işkence yapmak ve ülkeyi yıkmaya kalkışmak yer alıyordu. İdam kararında Mustafa Kemal Paşa için “Üçüncü Orduyu Hümayun Müfettişliği’nden ayrılmış ve askerliği bırakmış Selanikli Mustafa Kemal Efendi” ifadesi kullanılıyordu. Mustafa Kemal Paşa, askerlikten istifa etmiş olmasına rağmen idam kararında “askerlikten çıkarıldığı” belirtiliyor ve Mustafa Kemal için “paşa” değil, “efendi” deniliyordu.

24 Mayıs’ta Onaylandı

Mustafa Kemal Paşa’ya idam cezası verilen diğer isimler arasında eski 27. Fırka Komutanı İstanbullu Kara Vasıf Bey, eski 20. Kolordu Komutanı Salacaklı Ali Fuat Paşa, eski Ankara Mebusu ve Washington Sefiri Midillili Alfred Rüstem Bey, eski Sağlık Müdürü İstanbullu Dr. Adanan Bey, eski Darülfünun Batı Edebiyatı Öğretmeni İstanbullu Halide Edip Hanım da bulunmaktaydı.

Alemdar gazetesi, bu haberi “Mustafa Kemal ve Hampalarının İdam Kararı” başlığıyla duyurdu. Padişah Vahdettin, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının idam kararını 24 Mayıs 1920’de onayladı. Bu kararların ve haklarındaki infaz hükümlerinin halka duyurulmasıyla Anadolu’da Milli Mücadele’ye karşı iç isyanlar başladı. Bir taraftan düşman işgali devam ederken diğer taraftan iç savaş patlak verdi. İşte Atatürk, bu zorlu koşullarda 1920’de “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek millete öncülük etti ve zaferler elde etti.

Related Posts

Acı haberler peş peşe geldi: İki aileden 6 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı

Gaziantep’te 40 metrelik uçuruma yuvalanan pikaptaki 3 kişi yaşamını yitirdi, 6 yaşındaki çocuk yaralandı. Adana’da ise sulama kanalına devrilen pikaptaki baba ve iki kızı hayatını feci şekilde can verdi.

İsrail Enerji Bakanı Cohen: İsrail’de yıkılan her binaya karşılık Tahran ve İran’da 100 bina yıkılacak

İsrail Enerji Bakanı Cohen: İsrail’de yıkılan her binaya karşılık Tahran ve İran’da 100 bina yıkılacak

Kruvaziyer turizminde 12 yıl sonra bir ilk!

Kruvaziyer turizminde 5 ayda 317 gemiyle 438 bin 536 yolcu sayısına ulaşıldı. Kruvaziyer turizmi verilerinin kaydedildiği 2011 yılı ve sonrasındaki ocak- mayıs döneminde 2013’ten sonra ilk defa 400 bin yolcu sayısı aşıldı.

Orta Çağ genelevinin zemininden 3 aylık bebek mezarı çıktı

Belçika’nın Aalst kentinde, 1998 yılında yapılan arkeolojik kazılar, yalnızca Orta Çağ’a ait bir genelevi değil aynı zamanda onun zeminine gömülmüş üç aylık bir bebeği de gün yüzüne çıkardı. Bu keşif, Orta Çağ Avrupa’sında seks işçiliği ve annelik kavramlarına dair ezberleri bozan yeni soruları gündeme getirdi.

Ürdün Kralı Abdullah’dan, bölgedeki gerilimi düşürmek için acil çağrı

Ürdün Kralı Abdullah’dan, bölgedeki gerilimi düşürmek için acil çağrı

İsrail yine yardım bekleyen sivilleri hedef aldı: 20 Filistinli katledildi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda çoğunluğu yardım bekleyenler olmak üzere 20 Filistinli hayatını kaybetti.