Vergi uzmanı açıkladı: Devletten 3,5 trilyon Liralık alacak birikti!

Çiftçilere Yeterli Destek Verilmiyor: Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Uyardı

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, son günlerde yaşanan zirai don olayları nedeniyle büyük kayıplar yaşayan çiftçilere yeterli desteğin sağlanmadığını vurgulayarak, yıllardır ödenmeyen tarımsal desteklerin artık verilmesi gerektiğini söyledi. Bingöl, “Yıllardır hak ettiği desteği alamayan çiftçinin, toprağına daha fazla küsmemesi için her zamankinden daha fazla sahip çıkılmaya, desteklenmeye ihtiyacı vardır” dedi.

Yaptığı detaylı hesaplamaları paylaşan Bingöl, 2006-2024 döneminde çiftçiye Tarım Kanunu gereği verilmesi gereken ancak eksik ödenen desteklerin toplamda 3,5 trilyon Lirayı aştığını belirtti. “Tarım Kanunu’nunTarımsal desteklerin finansmanı’ başlıklı maddesi tarım desteği için bütçeden ayrılacak tarımsal destek miktarının gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamayacağı amir hükmünü içeriyor” diyen Bingöl, çiftçinin devletten alacaklı olduğunu ifade etti.

‘BU TABLO ALARM VERİYOR’

Tarım alanlarının azaldığına da dikkat çeken Bingöl, “2001 yılında kişi başına 0,40 hektar tarım alanı düşerken 2023 yılı sonunda 0,28 hektar tarım alanına kadar düşmüştür. Bu tablo gıda arz güvenliği açısından alarm veriyor” açıklamasında bulundu.

Bütçedeki faiz harcamaları ile tarımsal desteklerin karşılaştırmasını da yapan Bingöl, “Örneğin 2024 yılında bütçeden faiz için yapılan ödeme toplamı; 1 trilyon 270 milyar Lira iken aynı bütçeden yapılan tarımsal destek ödemelerinin toplamı sadece 91,5 milyar Lira’dır. Faiz ödemelerinin tarımsal destek ödemelerinin 13,9 katı olduğu bir durumda, çiftçinin toprağa küsememesini beklemek, üretmesini istemek, et-süt-yumurta fiyatlarının ucuzlamasını beklemek pek de mümkün değildir” dedi.

Son olarak, gıda enflasyonunun genel enflasyondan daha yüksek seyrettiğini hatırlatan Bingöl, “Bu dönemde en azından geçmiş dönem alacaklarının ödenmesi, çiftçiye verilecek en büyük destek olur” ifadelerini kullandı

Related Posts

Bütçe açık verdi fatura halka kesildi: Para cezalarında rekor!

Ekonomik krizin derinleştiği, bütçe açığının rekor seviyelere ulaştığı 2025’in ilk yarısında, faturanın doğrudan vatandaşa kesildiği tablo netleşti. Haziran ayında 330 milyar lirayla tarihin en yüksek aylık bütçe açığı verilirken, aynı dönemde …

Emlak İlanlarındaki Fiyat Artışı Denetim Altında

Bakanlık, haklı sebep olmadan fiyat artışlarına ceza uygularken, bazı emlakçılar fiyatları gizliyor.

‘Çoruh’un gerdanlıkları’ Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajlarından ekonomiye 148 milyar liralık katkı

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğup, Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen, ortalama debisi saniyede 192 metreküp olan, Güney Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonra 2’nci, Türkiye’nin ise en hızlı akan 431 kilometrelik uzunluğundaki Çoruh …

Borsa güne yükselişle başladı: 22 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 10.637,42 puandan başladı.

Emekliyi, çalışanı tefeciye ezdirecekler

Yargıtay’ın emekli maaşı kararının ardından tefecilerin, emekli ve çalışanların maaşına, ev sahiplerinin ise kiracıların maaşına el koyabilmesinin önü açıldı.

Türkiye’de bir ilk: Tohum enstitüsü kuruldu

Ege Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 7 yıllık çalışmaların ardından kurulan Emine Erdoğan Tohum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü, tohum teknolojisi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gıda güvenliği açısından Türk tarımının önemli araştırma kuruluşlarından biri olacak.