HMPV: Çin’de yayılan virüs nedeniyle endişelenmeli miyiz?

Çin’de HMPV Vakalarının Artışı Endişe Yaratıyor

Çin’in kuzeyinde insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarının artışı korkuya neden oldu.

Bu olay, Covid-19’a yol açan koronavirüsün Çin’den dünyaya yayılmasının beşinci yılında gerçekleşti. Küresel pandemiye yol açan o virüs nedeniyle en az 7 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

Çinli yetkililer HMPV enfeksiyonunun özellikle 14 yaş altında yayıldığını söylerken hastanelerin hasta sayısıyla başa çıkmakta zorlandığı iddialarını yalanladı.

HMPV komşu ülke Hindistan’a da yayıldı. 

HMPV Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABD’deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre HMPV ilk olarak 2001’de tespit edildi ancak ondan önce de yıllardır aramızda olduğu tahmin ediliyor.

HMPV’nin belirtileri grip veya soğuk algınlığıyla benzerlik gösterir. Semptomlar arasında öksürük, ateş, burun tıkanıklığı ve nefes darlığı bulunur. Bazı kişiler hastalığı diğerlerinden daha ağır geçirebilir.

CDC’ye göre virüs her yaş grubundan insanda üst ve alt solunum yolları hastalıklarına yol açabilir.

Fakat özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülme riski daha yüksektir.

Virüsün kuluçka süresi 3-6 gün arasında değişir ve hastalığın seyri diğer solunum yolu hastalıklarına benzer şekilde değişebilir.

CDC’ye göre HMPV vakaları ılıman iklimlerde kış sonunda ve bahar başında artış gösterir.

Nasıl Yayılır?

HMPV’nin en yaygın bulaşma şekli, öksürme ve hapşırma sırasında ciğerlerden çıkan salgıların havaya karışmasıdır.

Dokunma ve yakın temas da virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçiren insanlar, virüsün yayılma riskini artırabilir.

Neden Çocuklar ve Yaşlılar Daha Hassas?

Bir kişi HMPV’ye birden fazla kez yakalanabilir.

Uzmanlar, ilk hastalığın ardından bağışıklık kazanıldığını ve sonraki hastalıkların genellikle daha hafif geçtiğini belirtiyorlar.

Solunum sorunu yaşayanlar, yaşlılar ve çocuklar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu tür hastalıklara daha açıktır.

Uzmanlara göre, virüs yıllardır var olduğundan, küresel olarak belli bir bağışıklık seviyesine ulaşılmış olabilir.

Çin’deki Durum

Çin’deki hastanelerde maske takan insanların görüldüğü fotoğraf ve videoların paylaşılmasıyla, hastanelerin dolup taştığına dair spekülasyonlar ortaya çıkmıştır.

Bazı yerel haberler, hastanelerdeki durumu Covid’in başlangıç dönemine benzetti.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Kan Biao, kış ve bahar aylarında çeşitli solunum yolu hastalıklarının etkili olmasını beklediklerini ifade etti.

Biao, 14 yaş altındaki HMPV vakalarında artış eğilimi olduğunu da belirtti.

Ayrıca 2024’teki toplam solunum yolu hastalığı vakalarının, önceki yıla göre azalmasının beklendiğini vurguladı.

Epidemi Müdahalesi ve İnovasyonu Merkezi Kurucu Direktörü Prof. Tulio de Oliveira’ya göre HMPV, Çin’de bu kış mevsiminde artan dört virüsten sadece biridir.

Diğerleri grip, Covid ve solunum sinsisyal virüsüdür.

Profesöre göre, Çin hastanelerinin bu dört virüs nedeniyle baskı altında olması muhtemeldir.

Çin, nedeni bilinmeyen zatürre vakalarını izlemek için bir pilot sistemi başlatmıştır.

Bu durum, beş yıl önceki Covid başlangıcına göre daha hazırlıklı olunduğunu göstermektedir.

Related Posts

Tunceli- Munzur’da rafting heyacanı yaşanıyor

Tunceli Valisi Şefik Aygöl ile genç sporcular, Türkiye’nin en uzun rafting parkurları arasında yer alan Munzur Çayı’nda rafting yaparak kürek çekti. Vali Aygöl, “Burada rafting var, kano var. Aslında doğanın bütün güzellikleri var burada. Ben de gençlerle birlikte raftingimizi yaptık. İnşallah ülkemizin en iyi merkezi haline getirmek için uğraşlar içerisinde olacağız” dedi.

İngiltere: ABD’nin İran’a saldırılarında yer almadık

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırılarında yer almadıklarını açıkladı.

Dünya basını ABD’nin İran’a saldırısını nasıl gördü? ‘Washington savaşa dahil oldu… Çin ve ABD karşı karşıya gelebilir’

ABD Başkanı Donald Trump’ın B-2 bombardıman uçaklarına İran’ın nükleer tesislerini vurma emri vermesinin ardından dünya basınında “yeni Orta Doğu savaşı” tartışmaları başladı. Haberlerde, ABD’nin İsrail’in savaşına dahil olduğu yorumları yapılırken, Trump’ın Kongre’den yetki almadan İran’a saldırı emri verdiğine de dikkat çekildi. Öte yandan, Rus basınında Orta Doğu’da gerilimin tırmanması durumunda Çin’in ABD ile karşı karşıya gelebileceği analizine de yer verildi.

ABD’nin İran saldırısına İngiltere’den ilk açıklama!

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İran’ın nükleer programının dünya için tehdit olduğunu belirterek, “ABD bu tehdidi hafifletmek için harekete geçti.” açıklamasını yaptı. Starmer, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik saldırısıyla ilgili X’ten …

Erdoğan’dan İTT Zirvesi’nde ‘barış’ diplomasisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nın ardından önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Tahran Ekspresi’nin kapasitesi artırıldı

İsrail ile İran arasındaki çatışmanın ardından Tahran yönetimi hava sahasını uçuşlara kapattı. Bunun üzerine ülkelerine dönmek isteyen İranlılar ile İran’dan gelen turistler alternatif yollar aramaya başladı.