Kripto para piyasası geçen yıl Kasım ayında beşinci tarihi ayı piyasasına başladı. Bununla birlikte, Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kripto paralar ATH seviyelerinden önemli ölçüde düştü. Bu yazıda, geçmiş verileri analiz ederek piyasanın ne zaman toparlanacağı sorusuna cevap bulmaya çalışıyoruz.
Tarihsel verilere göre Bitcoin ayı piyasası döngüleri?
Kripto para birimlerinin fiyatı %20 veya daha fazla düştüğünde ayı piyasasında olduğu kabul edilir. Ayı piyasaları sıklıkla oluşur. Borsada, genellikle her üç ila dört yılda bir olur. Kripto piyasalarında ayı döngüleri arasındaki aralıklar yaklaşık 2 yıl daha kısadır.
Resesyon, genel olarak, gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) bir azalma ile ölçüldüğü üzere, en az iki ardışık çeyrek süren bir ekonomik gerileme olarak tanımlanır. Ortalama olarak her 10 yılda bir ortaya çıkarlar. Kripto ayı piyasaları sıklıkla finansal piyasalarla örtüşse de, bir durgunluğun finansal piyasalardan daha fazlasını etkilediğini anlamak çok önemlidir. Tüm ekonomi bir durgunluk sırasında yavaşlar.

Depresyon
Üç yıl veya daha uzun bir durgunluk depresyon olarak kabul edilir. 1930’ların ABD’deki gerilemesi, son derece sıra dışı bir depresyon örneğidir. Geçen yüzyılda, küresel olarak çeşitli ülkelerde çeşitli depresyonlar meydana geldi.

ABD’deki mevcut ve tarihsel ekonomik gerilemeler bu grafikte gösterilmektedir. Son 90 yılda S&P 500’deki düşüşün boyutunu ve her bir ayı piyasasının süresini gösteriyor. Bu grafik 2000 ayı piyasasını içermiyor çünkü 600 günden fazla sürdü. Bazı tarihsel emsallerle karşılaştırıldığında, ABD borsaları için Ocak 2022’de başlayan mevcut ayı döngüsü hala oldukça ılımlı olarak kabul edilebilir.
Kripto ayı piyasasını analiz ederken neden ABD borsasını düşünmeli miyim?
İki finansal piyasa arasında çok sayıda paralellik vardır. Borsaların çok daha uzun bir geçmişi olduğu için onlardan öğrenilecek çok şey var. Kripto para birimleri ve ABD borsaları güçlü bir bağlantıya sahiptir. Bu nedenle, borsada bir yükseliş veya düşüşün kripto piyasasını da etkilemesi çok muhtemeldir. Başka bir deyişle, S&P 500’ü etkileyen herhangi bir şeyin kripto piyasaları üzerinde de etkisi olması muhtemeldir.
Mevcut verilere dayanarak, ilk sonuçları çıkarabiliriz:
Ayı piyasasında mıyız?
Evet. Birkaç ay boyunca hem Bitcoin ve kripto para birimi hem de borsalar büyük kayıplar gördü. Bitcoin fiyatı ATH fiyatından bu ölçüded geriledi.
Resesyona mı girdik?
Evet. Küresel ekonomi, 2022’nin başlangıcından bu yana yalnızca daha da kötüleşti ve şimdi kritik olan iki ardışık negatif büyüme çeyreğine sahip. Ayrıca gelecekte beklenen en kötü durumla birlikte, resesyon bizi 2023’ün çok ötesinde etkilemeye devam edebilir.
Depresyonda mıyız?
Henüz değil. Bu, mevcut ekonomik krizin 2024-2025’e kadar devam etmesini gerektirecektir.
Önceki kripto ayı piyasaları bize ne öğretti?
Mevcut ekonomik durumumuzun farkında olduğumuza göre, tarihsel verilerden başka ne çıkarabiliriz? Görünen ilk yaklaşımlardan biri, önceki kripto ayı piyasalarının ne kadar süreyle ve ne kadar keskin bir şekilde düştüğünü düşünmektir.
Geçmiş ayı piyasaları ne sürdü ve etkisi ne kadardı?
2011-2012 piyasa gerilemesi 185 gün boyunca sürdü. Süreç boyunca piyasa %40 eridi. 2013-2015 ayı piyasası, 415 gün artı aylarca yatay piyasa hareketi şeklinde sona erdi. Piyasa %83 değer kaybetti. 2017-2018 piyasa kasveti 365 gün artı yana doğru hareket eden aylar şeklinde sona erdi. Nihai ne değer kaybı %84 civarındaydı. 2019-2020’de ayı piyasası yaklaşık 260 gün sürdü ve piyasa %62 küçüldü.
Gördüğümüz gibi, tipik kripto ayı piyasası kabaca %61’lik bir düşüş yaşadı ve 306 gün sürdü ve takip eden aylarda çok sayıda yatay hareket yaşandı.
Ama bu sefer farklı olabilir
Daha önce tartışıldığı gibi, şimdi bir durgunluğa giriyoruz ve bu, ilk kez bir kripto ayı döngüsü ve bir durgunluk çakışıyor. Bunun ne gibi olası yansımaları olabilir?

S&P 500’deki ayı piyasaları, bir resesyona denk gelmediklerinde, her ikisinin de aynı anda gerçekleştiğinden çok daha kısadır. ABD borsalarındaki durgun olmayan ayı döngüleri tipik olarak sadece birkaç ay sürer ve yaklaşık %22’lik bir düşüşle sonuçlanır. Rehabilitasyon sürecinin eski zirveye ulaşması tipik olarak 11 ay sürer.
Ancak resesyonda piyasalar ortalama %30 değer kaybeder. Dip kurulduktan sonra bir önceki en yüksek seviyeye sıçramak için geçen medyan süre 48 aydır. Tüm bunlar, mevcut kripto ayı piyasasının öncekilerden daha şiddetli ve uzun olabileceği anlamına mı geliyor?
Şüphesiz, bu mümkündür.
Ek olarak, daha geniş makroekonomik koşullar göz önüne alındığında, daha güçlü piyasa beklentilerine hızlı bir dönüş olası değildir.
O zaman iyi bir haber var mı?
Evet. Teknik grafikler biraz pozitiflik gösteriyor. Ay için göreceli güç endeksi (RSI), 2013-2015, 2017-2018 ve 2019-2020’deki ayı piyasalarının sonunda olduğu gibi son derece düşük seviyede.

Bu, dibin önceki ayı döngülerine yaklaştığının bir işaretiydi. Geçmiş verilere dayanarak bu olumsuz döngü yakın zamanda duracak gibi görünmüyor. Hala birkaç ay boyunca düşen fiyatlara veya en azından sabit fiyatlara hazırlanmamız gerekiyor. Ancak tarihten kriptolara yönelik havanın aniden değişebileceğini de biliyoruz. Ortaya çıkan herhangi bir durumda, soğukkanlılığı korumak önemlidir. Popüler inanışın aksine, ayı piyasasının son üçte biri, yatırımcıların genellikle en büyük kayıplarını yaşadıkları zamandır.