Bilinmeyen numaralardan gelen aramalara dikkat! Tüm birikiminiz buhar olabilir…

Borç Tahsilatı Dolandırıcılığına Dikkat!

Dolandırıcıların, kişilerin korkularından ve bilgisizliklerinden faydalandığını belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralıyor.

Günümüzde finansal dolandırıcılık yöntemleri giderek daha karmaşık bir hale gelirken, borç tahsilatı dolandırıcılığı da ciddi bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel dolandırıcılık yöntemlerinden farklı olan bu tür sahtekarlıklar, mağdurların mevcut finansal yükümlülüklerine dair kafa karışıklığını kullanıyor ve hızlı tepki vermelerini sağlamaya çalışıyor.

Bir devlet kurumu ya da kurumsal bir şirket adına aradığını belirten dolandırıcılar, “Hakkınızda yasal işlem başlatıldı”, “Ödemenizi bugün yapmazsanız icra işlemi başlayacak” gibi tehditkar mesajlar veya aramalar gerçekleştiriyor.

İnsanların böyle durumlarda paniğe kapılmaması gerektiğini, soğukkanlı ve bilinçli hareket etmenin en önemli korunma yöntemi olduğu ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, borç tahsilatı dolandırıcılığının belirtilerini ve korunma yöntemlerini sıralıyor.

Borç Tahsilatı Dolandırıcılığı Nasıl Anlaşılır?

1. Yazılı bildirim talep edin. Gerçek bir borç tahsilatçısı, borçlu kişiye yazılı bir bildirim sağlamalıdır. Eğer bu bilgiler ilk telefon konuşmasından sonra kişinin eline ulaşmadıysa, bunun bir dolandırıcılık olma ihtimali yüksektir.

2. İtiraz etme hakkınızı kullanın. Eğer talep edilen borcun yasal olup olmadığından şüphe ediliyorsa, kişi bunu yazılı olarak itiraz etme hakkına sahiptir. Genellikle bu tür belgeleri sunmaktan kaçınan dolandırıcılara karşı, doğrulama talep etmek en güvenli yollardan biridir.

3. Saygılı iletişim talep edin. Gerçek bir tahsilat sorumlusu, kişiye karşı saygılı bir ifade kullanmak zorundadır. Taciz, tehdit veya makul olmayan saatlerde (örneğin sabah 8’den önce veya akşam 9’dan sonra) aramalar yapamaz. Bu tür davranışlar, dolandırıcıların uyguladığı baskılardan biridir ve bu durumda derhal durumu bildirmek gerekir.

Borç Tahsilatı Dolandırıcılığına Karşı 4 Korunma Yöntemi

1. Hiçbir borcunuz olmadığını biliyorsanız telefonu kapatın. Ödenmemiş bir kredi veya vadesi geçmiş bir fatura bulunmuyorsa, borç tahsilatı iddiasıyla gelen aramalara karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu tür durumlarda, dolandırıcılarla iletişime geçmek yerine görüşmeyi sonlandırmak ve tekrarlayan aramaları görmezden gelmek en güvenli yol olarak öne çıkıyor.

2. Borç durumu doğrudan finans kuruluşlarından kontrol edilmeli. Şüpheli bir borç tahsilat talebiyle karşılaşıldığında, iddianın doğruluğunu teyit etmek için bankalar veya kredi kartı şirketleriyle doğrudan iletişime geçmek önem taşıyor. Yetkili finansal kuruluşlar, müşterilerine borç durumları hakkında en doğru bilgiyi sağlıyor.

3. Kredi raporu üzerinden doğrulama yapılmalı. Kişinin adına açılmış bir borç olup olmadığını anlamak için kredi raporunun düzenli olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Kredi raporunda ilgili borç görünmüyorsa bu durum, dolandırıcılık şüphesi doğurabilecek önemli bir gösterge olarak yer alıyor.

4. Yetkili mercilere bildirimde bulunulmalı. Borç tahsilatı dolandırıcılığına maruz kalan kişilerin, olayı yetkili mercilere bildirmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimi, Tüketici Hakem Heyetleri ve Cumhuriyet Savcılıkları, bu tür dolandırıcılık girişimlerini inceleyerek gerekli hukuki süreci başlatabiliyor.

Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği’ne yapılan ihbarlar, sahte tahsilatçıların tespit edilmesine yardımcı olabiliyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Cep telefonu kullanıcılarına kritik uyarı: Verileriniz tehlikede, hemen bu ayarları kapatın

Akıllı telefonlar, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, çoğu kullanıcı, telefonlarındaki bazı gizli ayarların, kişisel bilgilerini riske atabileceğini bilmiyor. Özellikle son dönemlerde artan siber saldırılar ve veri sızıntıları, bu ayarların ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. İşte, sadece 1 dakikada yapabileceğiniz hayati değişiklikler…

Türkiye’deki şarj altyapısı hızla gelişiyor. Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda yüzde 2,4 arttı

Elektrikli araç şarj soket sayısı haziranda önceki aya göre yüzde 2,4 artarak 31 bin 433’e yükseldi. Elektrikli araç sayısı ise haziranda aylık bazda yüzde 8,4 artışla 268 bin 57’ye ulaştı.

İlk Çinli üretime başlıyor

Küresel otomotiv sektörünün en önemli merkezlerinden biri olan Türkiye, önemli bir yatırıma daha ev sahipliği yapıyor. ATMO Group, 2023 yılında Çinli otomotiv üretici SWM Motors ile giriş yaptığı Türkiye pazarında yerli üretici konumuna geçiyor. Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Urzema Holding ile ortak girişim grubu kuran ATMO Group, eylül ayından itibaren ilk araçlarını banttan indirmeye başlayacak. SWM Türkiye, üretime Urzema Holding bünyesinde faaliyet gösteren Urzat Otomotiv AŞ aracılığıyla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikasında başlayacak.

Android kullanan herkes uyarıldı: Tehlike hiç bu kadar büyük olmamıştı

Android telefon sahiplerine kapsamlı bir uyarı yapıldı. Raporda, 2025’te kötü amaçlı casus yazılım tehlikesinin rekor seviyeye ulaştığı belirtildi.

ChatGPT neden gerçek bir yapay zeka değil?

Geniş dil modelleri yapay zeka alanında gerçekleşen etkileyici bir ilerleme. Fakat insan seviyesinde kabiliyetlere ulaşmaya uzağız.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.