Ankara Barosu’ndan, Erdoğan’a çağrı: ‘Zeytinlik yasasını TBMM’ye iade edin!’

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM’deki Çevre Düzenlemesine Karşı Rapor Yayınladı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye karşı “Zeytinlikten Linyite: 10 Günde Çevre Hukuku Trajedisi” başlıklı raporunu hazırladı. Türkiye’nin çevre hukuku tarihinde yaşanan benzersiz çelişkiye vurgu yapan raporda, “9 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ülkenin ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefini taahhüt etmesinin ardından sadece 10 gün sonra kabul edilen torba yasa, bu hedefi hükümsüz kıldığı” belirtildi.

Raporda yerli kömür teşviklerinin linyit adı altında getirildiğine dikkat çekilerek, düzenlemenin zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine olanak sağladığı ifade edildi. Aynı yasama organı tarafından 10 gün arayla çıkarılan iki yasanın çevre hukukunda bir yasama şizofrenisi yarattığı vurgulandı

“Linyit, Taşkömürüne Göre İki Kat Daha Fazla Karbon Salımına Yol Açıyor”

Raporun devamında, İklim Kanunu’nun sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedeflediği ancak torba yasanın karbon emisyonunu artıran linyite teşvik sunduğuna değinildi. Türkiye’de yerli kömürün büyük çoğunluğunun linyit olduğu ve bu taşkömürünün taşkömürüne göre iki kat daha fazla karbon salımına neden olduğu belirtildi.

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, bu çelişkilerin sadece çevreyle sınırlı olmadığını ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde kriz olmadığı, Türkiye’nin kurulu gücünün 115 bin MW’ı geçtiği ve güneş enerjisinde rekor kurulum gerçekleştirdiği de raporda yer aldı

Kent ve Çevre Merkezi’nin Çağrısı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, çevresel sürdürülebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve toplumsal uzlaşıyı tehdit eden yasaya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nı yasayı veto etmeye ve TBMM’ye geri göndermeye davet eden merkez, çevresel düzenlemeleri etkisiz kılacak hükümlerin çıkarılmasını ve yeni maden rejimlerinin temel altyapı düzenlemeleri yapılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirtti. İklim Kanunu ile uyumlu, şeffaf, bilimsel ve katılımcı bir yasal sürecin yeniden başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

Related Posts

Gazze’de son 24 saatte 19 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte Gazze’de 19 kişinin açlıktan hayatını kaybettiğini duyurdu.

45 Salihli FSK’da Taner Eser Dönemi

Manisa Süper Amatör Küme’nin yeni ekibi 45 Salihli FSK, teknik direktörlük görevine Taner Eser’i getirdi. Kulüp Başkanı İsmail Özcan ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı imza töreninde, Eser, Salihli’yi en iyi şekilde temsil etme hedefinde olduklarını belirtti.

Eski HDP Milletvekili Ayhan Bilgen, Odatv’ye yorumladı: ‘YPG, Öcalan’ı dinlemezse Kandil müdahalesi gelir… DEM neden İsrail’i eleştirmiyor’

HDP’nin vekilliğini ve belediye başkanlığını yapan Ayhan Bilgen ile konuştuk. Sürecin başarısına inanan Bilgen, DEM’in Öcalan’dan rol çalan yaklaşımlarına tepkili… Bilgen, YPG’nin; silah bırakmasında şartlara işaret etti, Öcalan’ı reddetmesinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

Ankara’da toplu taşımada yeni dönem: Resmen kaldırıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), toplu taşıma hizmetlerinde kredi kartıyla yapılan bakiye yüklemelerinde banka komisyon ücretinin kaldırıldığını bildirdi.

Altan Öymen İçin TBMM’de Cenaze Töreni

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen için TBMM’de cenaze töreni düzenlendi.

Çorum’da Zincirleme Kaza: 6 Yaralı

Çorum’da 5 aracın karıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alındı.