2025’te ekonomi gündemi: Gözler emekli ve memur zammında

Ekonomi Yönetimi 2025 Yılında Enflasyon, Büyüme ve İstihdama Odaklanacak

2025 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), önceliği enflasyon, büyüme ve istihdam konularına verecek ve 12 yerine 8 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirecek.

AA’nın derlemesine göre, 2025 yılında ülkenin ekonomi alanında yoğun bir gündemi olacak.

Gözler Memur ve Emekli Zam Oranlarında: Enflasyon Açıklanacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ocak’ta aralık ayı ve 2024 yılı enflasyon verilerini kamuya duyuracak. Bu veriyle birlikte memur ve emeklilerin 6 aylık zam farkı netleşecek. Ayrıca SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşlarını geçen yılın son 6 ayının enflasyon oranında zamlı olarak alacak.

Büyüme Verileri Şubat Ayında Paylaşılacak

TÜİK, 2024 yılı büyüme verilerini 28 Şubat’ta açıklayacak. Ülke ekonomisi, 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 büyüme kaydetmişti. 2025’in ilk üç çeyreğine ilişkin büyüme verileri ise 30 Mayıs, 1 Eylül ve 1 Aralık tarihlerinde kamuoyuna duyurulacak. Hedeflere göre, 2024’te büyümenin yüzde 3,5, 2025’te ise yüzde 4 olması planlanıyor. Program kapsamında istihdamın yıllık ortalama 758 bin kişi artması bekleniyor. 2025’te işsizlik oranının yüzde 9,6 olması hedefleniyor.

PPK Bu Yıl 8 Kez Toplanacak

TCMB’nin takvimine göre, bu yıl 12 yerine 8 PPK toplantısı gerçekleştirecek. Banka, 8 PPK toplantısı, 4 enflasyon raporu ve 2 finansal istikrar raporu açıklayacak.

Banka, PPK toplantılarını 23 Ocak, 6 Mart, 17 Nisan, 19 Haziran, 24 Temmuz, 11 Eylül, 23 Ekim ve 11 Aralık tarihlerinde gerçekleştirecek. Piyasalar, PPK sonrasında açıklanan faiz oranlarını ve mesajları yakından takip edecek.

Enflasyon Raporu Açıklanacak

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 7 Şubat, 22 Mayıs, 14 Ağustos ve 7 Kasım tarihlerinde Enflasyon Raporu’nu kamuoyuna açıklayacak.

Yılın ikinci yarısından itibaren 2026-2028 dönemini kapsayan yeni OVP çalışmalarının başlaması öngörülüyor.

Program, küresel, bölgesel ve ulusal ekonomideki gelişmeler ışığında belirlenen makroekonomik hedefler ve ekonomik-sosyal alanlarda izlenecek politikaları sunacak.

Bütçe Görüşmeleri Başlayacak

OVP ve Orta Vadeli Mali Plan’ın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından kamu idarelerinin bütçe önerileri ve yatırım programı çalışmaları hız kazanacak.

Bu çalışma çerçevesinde, bütçenin en geç 17 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulması gerekiyor. Bütçe maratonu, TBMM Genel Kurulu görüşmelerinin ardından sona erecek.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

denetme sex veren site HD başarıbet giriş onwin giriş